vrijdag 18 mei 2012

Mei fluitjes

We zijn net terug van Bodgers ball 2012 in Engeland. Dit is het grootste groenhoutfestival van de wereld. Meer hierover volgt later.

Wat ik jullie al zeker wil tonen is iets heel simpels. Een fluitje maken. Anna is volop bezig om dit oud Europees gebruik terug nieuw leven in te blazen. Vroeger werd op meidag(1ste mei) door alle kinderen een houten fluitje gemaakt. Ze liepen dan van 's morgens rond in heel het dorp om zo de winter te verjagen en de lente(voorjaar te verwelkomen. Helaas is dit gebruik gestopt. In sommige landen wordt dit nog gedaan.
Moest je nog ergens weten waar dit nog gebeurt of heb je van je (over) grootouders gehoord dat zij dit deden, dan mag je mij dit steeds laten weten. We proberen de geschiedenis ervan wat in kaart te brengen.


Deze fluitjes zijn zeer gemaklijk te zelf te maken. Je kunt ze maken van Es, Wilg, Hazelaar maar het makelijkste kan je ze maken van Esdoorn. Van materiaal heb je niet veel nodig. Enkel een goed mes(voor hout). Pas wel op als je het niet gewoon bent om met een mes te werken!

Hieronder zie je Anna bezig op Boidgers ball en daaronder kan je mooi zien hoe je zo'n fluitje moet maken. Indien het je toch niet zou lukken stuur ons dan maar een mailtje, dan helpen we je wel.

Meer info kan je vinden op:  http://www.maywhistles.co.uk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten