Doorgaan naar hoofdcontent

Mei fluitjes

We zijn net terug van Bodgers ball 2012 in Engeland. Dit is het grootste groenhoutfestival van de wereld. Meer hierover volgt later.

Wat ik jullie al zeker wil tonen is iets heel simpels. Een fluitje maken. Anna is volop bezig om dit oud Europees gebruik terug nieuw leven in te blazen. Vroeger werd op meidag(1ste mei) door alle kinderen een houten fluitje gemaakt. Ze liepen dan van 's morgens rond in heel het dorp om zo de winter te verjagen en de lente(voorjaar te verwelkomen. Helaas is dit gebruik gestopt. In sommige landen wordt dit nog gedaan.
Moest je nog ergens weten waar dit nog gebeurt of heb je van je (over) grootouders gehoord dat zij dit deden, dan mag je mij dit steeds laten weten. We proberen de geschiedenis ervan wat in kaart te brengen.


Deze fluitjes zijn zeer gemaklijk te zelf te maken. Je kunt ze maken van Es, Wilg, Hazelaar maar het makelijkste kan je ze maken van Esdoorn. Van materiaal heb je niet veel nodig. Enkel een goed mes(voor hout). Pas wel op als je het niet gewoon bent om met een mes te werken!

Hieronder zie je Anna bezig op Boidgers ball en daaronder kan je mooi zien hoe je zo'n fluitje moet maken. Indien het je toch niet zou lukken stuur ons dan maar een mailtje, dan helpen we je wel.

Meer info kan je vinden op:  http://www.maywhistles.co.uk/

Reacties

Populaire posts van deze blog

schaafpaard maken

De workshop schaafpaard maken is niet doorgegaan op de vooropgestelde datum maar afgelopen weekend. Er waren 4 mensen om in totaal 3 schaafpaarden te maken. Twee mensen die zelf hun schaafpaard wilde maken hadden reeds één van onze vroegere basisworkshops gevolgd. We zijn begonnen met het uitleggen van de grote verschillen tussen de 2 voornaamste types schaafpaarden. Zodat iedereen voor hem/haar de juiste keuze kon maken. De schaafpaarden van groenhoutatelier stonden te beschikking om te gebruiken en te testen. Zo hebben we na 2 mooie dagen in het bos 3 prachtige schaafpaarden kunnen maken. Hieronder vind je een reeks foto's. Wanda aan het werk op haar nieuwe schaafpaard. Hier zijn alle 3 de schaafpaarden samen.

EEN NIEUWE START

In het voorjaar van 2013 volgde ik samen met mijn vader mijn eerste opleiding groenhoutbewerking bij Groenhoutatelier. Dit was de module basistechnieken van de groenhoutbewerking. Kort daarna volgden we de module schaafpaard maken.  Uiterst links op de foto mijn vader en ikzelf er naast tijdens de cursus schaafpaard maken in 2013 Het was echter pas in 2016 dat ik het groenhout bewerken terug opnam in de vorm van mijn eindwerk op de Steinerschool van Gent. Rond die tijd werden er geen opleidingen in de groenhoutbewerking aangeboden. Dankzij Chris en Filip kon ik toch zelf aan de slag met het verse hout en het handgereedschap. Langzaamaan groeide een diepgaande passie voor hout en handgereedschap. In 2017 ging ik mee naar het Groot Bushcraft-Weekend om daar enkele sessies lepel snijden te geven. Ook dit jaar waren wij aanwezig en gaven wij enkele sessies basistechnieken en lepel snijden. Ik verheug me er op de groenhoutbewerking in de toekomst weer een stukje to

Nieuwe kalender

Nieuwe Data De komende maanden hebben we weer verschillende ateliers gepland. Heb je zin om volop met groenhout aan de slag te gaan? Wil je bijl- en mestechnieken onder de knie krijgen? Of wil je gewoon met je handen te werken? Lees dan zeker verder. Je hebt geen eerdere ervaring nodig om deel te nemen aan de ateliers, dus twijfel niet om je in te schrijven. Naast opleidingen hebben we sinds kort ook een winkel opgestart: Tilia Gereedschappen. Hier vind je al het gereedschap terug dat we gebruiken in onze ateliers, van bijlen, zagen en lepelmessen tot slijpmateriaal. Benieuwd naar ons gamma? Neem een kijkje op www.tiliagereedschappen.be . Vind je niet terug wat je zoekt? Stuur ons gerust een mailtje! Het is ook mogelijk om materiaal te kopen tijdens de ateliers - er is een korting voorzien voor deelnemers.  9 april: Schaal kappen Atelier In een open en ongedwongen sfeer leer je alle basistechnieken die nodig zijn om een vers stuk hout om te toveren tot een mooie houten schaal. Hierbij